Professionals in jeugdhulp en jeugdbescherming worden in hun dagelijks werk geconfronteerd met dilemma’s en keuzes.
Professionals in jeugdhulp en jeugdbescherming worden in hun dagelijks werk geconfronteerd met dilemma’s en keuzes. Elke situatie en cliënt is weer anders, dus moeten zij elke keer opnieuw afwegingen maken. De beroepscode ondersteunt hen daarbij.
In de beroepscode zijn de normen van de beroepsgroep beschreven. De code biedt professionals geen kant en klare oplossingen, maar helpt bij het afwegen en het onderbouwen van hun keuzes. Professionals toetsen hun eigen handelen aan hun code, en samen met collega’s reflecteren zij hierop. Zo draagt de beroepscode bij aan de beroepsontwikkeling van de professional en aan die van de beroepsgroep als geheel.
De beroepscode is van, voor en door professionals. Beroepsverenigingen faciliteren professionals bij het schrijven, actualiseren en borgen ervan. De Jeugdwet vraagt van professionals dat zij werken volgens hun professionele standaarden: de beroepscode en vakinhoudelijke richtlijnen. Tevens geeft de Jeugdwet aan dat werkgevers hun professionals moeten faciliteren om te kunnen werken volgens hun professionele standaarden. Alle jeugd- en gezinsprofessionals die zich registreren bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd onderschrijven dat zij zich zullen houden aan hun beroepscode.
De ‘Beroepscode voor Jeugd- en Gezinsprofessionals versie december 2017 vindt u hier (link bijlage). De nieuwere versies kun je gratis downloaden op de website van de Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk, de BPSW.
Aanbieders en werkgevers
Jeugd- en gezinsprofessionals die werkzaam zijn op hbo-niveau en die werken in complexe situaties waarbij hun handelen grote impact heeft op kinderen en gezinnen, moeten zich registreren. Beroepsregistratie bij SKJ betekent dat zij continu werken aan hun vakmanschap en dat zij werken volgens hun professionele standaarden: hun beroepscode en de vakinhoudelijke richtlijnen. Deze professionele standaarden ondersteunen professionals bij het maken en onderbouwen van keuzes in hun dagelijkse werk. Door met collega’s hierop te reflecteren werken ze aan hun beroepsontwikkeling. Uit de Jeugdwet vloeit voort dat werkgevers en aanbieders moeten zorgen dat hun professionals kunnen werken volgens de voor hen geldende beroepscode en vakinhoudelijke richtlijnen. Dat betekent dat professionals niet kunnen handelen in strijd met hun beroepscode.
De ‘Beroepscode voor de jeugd- en gezinsprofessional’ is digitaal beschikbaar op de website van de BPSW. In januari verschijnt de code ook als boekje (te bestellen via de website van de BPSW).
|
Het volgende is voor professionals van belang om te weten over de beroepscode:
Jeugd- en gezinsprofessionals
Werk jij op minimaal hbo-niveau en doe je werkzaamheden in complexe situaties, waarbij je handelen grote impact heeft op kinderen en gezinnen? Dan moet je je tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2019 registreren bij SKJ in de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals. Jij onderschrijft met je beroepsregistratie de ‘Beroepscode voor de Jeugd- en Gezinsprofessional’. Beroepsregistratie bij SKJ betekent dat je continu werkt aan je vakmanschap en dat je kunt verantwoorden hoe je werkt met je beroepscode en vakinhoudelijke richtlijnen. Deze professionele standaarden ondersteunen jou en je collega’s bij het maken en onderbouwen van keuzes in je dagelijkse werk. Door met collega’s hierop te reflecteren werk je aan je beroepsontwikkeling. Het is dan ook belangrijk dat je weet welke beroepsnormen in de beroepscode staan, en hoe de code je in de praktijk kan ondersteunen.
Meer weten over beroepsregistratie en de beroepscode en vakinhoudelijke richtlijnen? Kijk dan op de website van PJ&J of van SKJ. Wil je op de hoogte blijven over de beroepscode en hoe je ermee aan de slag kunt? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief van PJ&J.
|
Jeugd- en gezinsprofessionals werken op hbo-functieniveau of hoger.
Zij zijn werkzaam in: jeugdzorg, jeugd-ggz, gehandicaptenzorg, thuisbegeleiding, welzijn en maatschappelijke dienstverlening, en bij gemeenten.