nieuws

Jeugd laars en skateboard
14 december 2017Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Verbetering gemeentelijke inzet preventie kindermishandeling

Het Nederlands Jeugdinstituut deed in opdracht van de Kinderombudsman onderzoek naar borging, inzet en bereik van de gemeentelijke preventieve aanpak. Gegevens van de 169 deelnemende gemeenten tonen aan dat er op alle 10 gemeten doelstellingen verbeteringen hebben plaatsgevonden ten opzichte van 2014. 

Gemeenten geven aan dat zij meer beleidsmaatregelen inzetten dan een aantal jaar geleden, deze beter zijn geborgd in beleid en dat zij meer zicht hebben op het bereik van hun inspanningen. Gemeenten doen vergeleken met 2014 meer aan preventie van kindermishandeling, maar hebben beperkt zicht op doelgroepen met een verhoogd risico. 

Tien maatregelen

Het onderzoek betreft tien maatregelen waar ouders en kinderen in de praktijk iets van merken, zoals voorlichting, training en ondersteuning. De implementatie van deze maatregelen is in de afgelopen tien jaar intensief gestimuleerd en gefaciliteerd door de Rijksoverheid, kennisinstituten, NGO's en fondsen. 

Onderzoek

Het onderzoek is gedaan onder beleidsmedewerkers van gemeenten. Van 169 gemeenten zijn de resultaten in het rapport verwerkt. Medewerkers vulden een online vragenlijst in. Een vergelijkbaar onderzoek vond plaats in 2014. 

Bron: De Kinderombudsman, november 2017

Laatste nieuws