nieuws

Jeugd kinderschoenen en rode stoel Jeugd
14 december 2017Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Gratis kinderopvang voor KOPP/KVO-kinderen

In een aantal gemeenten krijgen kinderen van ouders met psychische problemen of een verslaving (KOPP/KVO) als proef gratis kinderopvang, hun ouders krijgen coaching om de kans op kindermishandeling te voorkomen. 

Deze groep kinderen heeft een bijna drie keer zo grote kans om mishandeld te worden. Speciaal voor deze doelgroep start het Trimbos-instituut samen met de landelijk coördinator Kindcheck dit project. Het Trimbos-instituut zoekt nog gemeenten die mee willen doen aan deze proef die medio 2018 van start gaat. 

In Nederland zijn er ongeveer 577.000 kinderen met ouders die kampen met psychische problemen of een verslaving. Een deel van deze KOPP/KVO-kinderen groeit op in gezinnen waar, ondanks hulp en ondersteuning voor het gezin, de situatie niet verbetert. Als de situatie als onveilig wordt ingeschat volgt een melding bij Veilig Thuis of Jeugdbeschermingstafel en een hulptraject. Onderzoek heeft echter aangetoond dat na een melding het welbevinden van het kind tijdelijk stijgt, waarna dit weer gestaag daalt. 

Begeleidend onderzoek

Het doel van het project is om het welbevinden van het kind na een melding duurzaam te versterken. Dit gebeurt door het kind meer tijd in een veilige, ontspannen situatie te laten verblijven, zoals bij de kinderopvang, buitenschoolse opvang (BSO) of een sportclub en de ouder te ontlasten. Tegelijkertijd vindt er begeleidend onderzoek plaats.

Laatste nieuws