Dat stelt Janine Bezem in haar proefschrift, waarop zij op 28 november promoveerde.
Dat stelt Janine Bezem in haar proefschrift, waarop zij op 28 november promoveerde. Janine werkt al jaren als manager in de Jeugdgezondheidszorg 4-18 jaar en is van huis uit jeugdarts.
Triage mogelijkheden onderzocht
In haar werkgebied onderzocht ze bij de leeftijdsgroep 4-12 jarigen de mogelijkheid van triage door de doktersassistente. De 2 standaard consulten bij 5/6 jarigen op 10-11 jarige leeftijd werden in het onderzoek vervangen door triage momenten door de doktersassistente. De doktersassistente wijst alleen als er zorgen zijn door naar de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Alleen bij de contacten met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige zijn de ouders aanwezig.
Tijdswinst
Deze werkwijze biedt enerzijds tijdswinst voor de JGZ-professional en de ouders en anderszijds mogelijkheid om waar nodig meer tijd te besteden aan zorgvragen. Ouders krijgen meer zelf de regie om met vragen bij de JGZ aan te kloppen en de JGZ-professional heeft daar dan ook de tijd voor.
Signalering
Bij dit onderzoek was de opkomst bij de triage momenten vergelijkbaar met de standaard contactmomenten en ook de signalering week niet af.
Reactie ActiZ Jeugd
Een belangrijk onderzoek dat kansen biedt. Echter triage mag zeker niet als bezuiniging ingegeven worden. Volgens ActiZ jeugd is het belangrijk dat voorafgaand aan deze triage momenten ouders en kinderen al in de eerdere leeftijdsfase een vertrouwen in de JGZ opgebouwd hebben. Een eerste triage zou naar onze mening in principe door de hoogst opgeleide professional plaats moeten vinden.
Bron: ZonMw