nieuws

Jeugd kinderschoenen en rode stoel Jeugd
19 oktober 2017Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Nieuwe ontwikkeling in zorg voor kinderen: het Medische Kindzorgsysteem

Kinderen die mét (kinderverpleegkundige) zorg sneller van het ziekenhuis naar huis kunnen. Zorg buiten het ziekenhuis die naadloos aansluit op zorg in het ziekenhuis. Ouders die goede ondersteuning krijgen om er voor hun kind te zijn. Het kind en gezin als geheel bekeken: het aanbod sluit aan op hun behoefte. Als elk ziekenhuis en iedereen die betrokken is bij zorg voor een (ernstig) ziek kind buiten het ziekenhuis straks gezamenlijk werken volgens het Medische Kindzorgsysteem (MKS) dan is dit de werkelijkheid zo stellen de initiatiefnemers. 

In acht regio’s is een begin gemaakt: daar wordt proefgedraaid met deze manier van werken om de overdracht – en daarmee zorg – voor zieke kinderen buiten het ziekenhuis goed te regelen.
Het doel van de proeftuinen is om de succes- en faalfactoren vanuit verschillende disciplines in kaart te brengen, zodat de randvoorwaarden voor landelijke implementatie helder worden. Een belangrijke randvoorwaarde is de bekostiging. Daarvoor moet in beeld zijn wat de aard en de omvang is van de inzet van de verschilllende disciplines.
“De eerste stappen zijn gezet. Steeds meer ziekenhuizen en organisaties omarmen het MKS”, zegt MKS Programmaleider Hadewych Cliteur. “De kwaliteit van zorg aan zieke kinderen krijgt zo een stevige impuls.” 

Zorg zo nodig, waar nodig

De kracht van het MKS is dat naar het kind én het gezin in zijn totaliteit wordt gekeken: hun belangen staan voorop. Het MKS draait om een nieuwe manier van indiceren plus organiseren van zorg en ondersteuning aan kinderen die buiten het ziekenhuis zorg en ondersteuning nodig hebben. Het doel is om hoogstaande, doelmatige en duurzame zorg te bieden, waarbij samenwerking, flexibiliteit, kwaliteit en passende bekostiging onmisbare randvoorwaarden zijn. Zorg zo nodig, waar nodig. En zodat het kind zich kan blijven ontwikkelen, ondanks de aandoening. 

Vier fasen

Als het kind het ziekenhuis binnenkomt, wordt meteen nagedacht over de zorg die eventueel daarbuiten nodig is. Dit gebeurt in vier verschillende fasen: verwijsboom, hulpbehoeftescan, zorgplan en beslisboom. 

Wilt u meer weten over deze ontwikkelingen en ontstaansgeschiedenis neem dan contact op met het MKS Programmabureau via info@mksprogramma.nl of lees meer op de website van Het medische kindzorgsysteem  

Oktober 2017 

Reactie ActiZ Jeugd

ActiZ Jeugd is bij het programma betrokken via het brancheberaad. Aansluiting van het MKS met JGZ en hulp thuis vanuit thuiszorgorganisaties moet goed afgestemd zijn. Vanuit de rol die de JGZ kan innemen bij zorgcoordinatie en haar inzicht in het lokale zorgnetwerk is het van belang dat zij de kinderen/gezinnen die het betreft kent.

Laatste nieuws