nieuws

Jeugd laarzen en schoenen
21 september 2017Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Week tegen Kindermishandeling: 20 t/m 25 november 2017

In de Week tegen Kindermishandeling is er extra aandacht voor activiteiten die bijdragen aan het tegengaan van kindermishandeling. Ook voor de JGZ is kindermishandeling een belangrijk onderwerp en onderdeel van de JGZ preventieagenda. NCJ, GGD GHOR Nederland en ActiZ Jeugd roepen dan ook gezamenlijk op om tijdens deze week aandacht te besteden aan dit onderwerp. Wij geven een aantal suggesties. 

Omdat kindermishandeling een belangrijk onderwerp is zal de werkconferentie van het NCJ op 23 november dan ook zeker (deels) over dit onderwerp gaan. Het idee is om tijdens de werkconferentie o.a. een aantal best practices uit de praktijk van de JGZ organisaties met elkaar te delen. Reserveer deze datum alvast in de agenda. 

Kom in actie

Naast de uitnodiging tot deelname aan de werkconferentie roepen we JGZ-organisaties op om tijdens de Week tegen Kindermishandeling zelf ook aandacht te besteden aan dit onderwerp. Bijvoorbeeld door hierover zowel intern als extern in gesprek te gaan. 

Een aantal suggesties:

  • Onderzoek hoe je de preventiepijlers van de JGZ preventieagenda kunt inzetten ten aanzien van voorkomen van Kindermishandeling, bijvoorbeeld m.b.t. ‘weerbaarheid’ (kinderrechten.nu heeft hier materiaal op ontwikkeld) of organiseer een lezing over ‘hechting of ouderschap’ voor medewerkers, andere professionals en/of ouders
  • Breng het Unicef-boekje kinderrechten onder de aandacht bij alle collega’s.
  • Organiseer een sessie met ketenpartners om best practices en ervaringen te delen.
  • Ga in gesprek / maak afspraken met Veilig Thuis om de samenwerking en afstemming te versterken.
  • Betrek de aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling bij de organisatie.
  • Vraag team KIM voor een workshop met professionals.
  • VGV is ook een vorm van kindermishandeling, misschien goed om hier nog apart bij stil staan?

Een activiteit aanmelden

Wanneer uw organisatie een openbare activiteit organiseert, meldt deze activiteit dan aan bij de website van de Week tegen Kindermishandeling. Meteen een actie aanmelden.

Laatste nieuws