nieuws

Jeugd kinderschoenen en rode stoel Jeugd
05 september 2017Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Gehoorverlies bij kinderen van 9 tot 11 jaar

Bijna één vijfde van de 9-11 jarigen lijdt aan gehoorverlies. Bij een deel van deze kinderen, bijna 8 procent, lijkt sprake van permanent gehoorverlies (tenminste 15 dB). Deze resultaten komen voort uit het Generation R onderzoek in Rotterdam. De onderzoekers van het Erasmus MC zien bij deze groep een relatie met het veelvuldig hebben van een oorontsteking. 

Onderzoek

Op basis van het grootschalige Generation R onderzoek in Rotterdam hebben onderzoekers van het Erasmus MC voor het eerst in Nederland gemeten hoe vaak gehoorverlies voorkomt bij een grote groep jonge kinderen zonder klachten. De resultaten publiceerden zij online in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery. De studie is onderdeel van Generation R. Dit bevolkingsonderzoek volgt de groei, ontwikkeling en gezondheid van een cohort Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid.  

Bron: De wetenschappelijke publicatie is online te lezen op de website van tijdschrift JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery.  

Reactie ActiZ Jeugd

Dit onderzoek toont het belang aan van de objectieve gehoormeting door de JGZ zelfs wanneer er geen klachten zijn. Een goede implementatie en navolging van de richtlijn Vroegtijdige opsporing van gehoorverlies bij kinderen en jongeren (0-18 jaar) (2016) is daarom belangrijk.

Laatste nieuws