nieuws

Jeugd laarzen en schoenen
27 januari 2017Jeugd Nieuws, Kwaliteit en opleiding

Vernieuwde JGZ-richtlijn Hartafwijkingen gepubliceerd

De jeugdgezondheidszorg kan vanaf 26 januari 2017 gebruik maken van de vernieuwde JGZ-richtlijn Hartafwijkingen, ontwikkeld door TNO en gefinancierd door ZonMw. In deze richtlijn wordt ingegaan op de werking van het hart, voorlichting, (vroeg)signalering, begeleiding en verwijzing voor medische en psychosociale problemen.

De vernieuwde richtlijn bestaat uit delen van de voormalige JGZ-richtlijn ‘Vroegtijdige opsporing van aangeboren hartafwijkingen’ uit 2005. Informatie uit deze voorgaande richtlijn is geactualiseerd op basis van recente inzichten en vormde daarmee de basis voor de thema’s 1, 2, 3 en 10. Uitgangsvragen opgesteld vanuit de praktijk waren aanleiding voor de nieuwe thema’s en specifieke onderwerpen zoals aangeboren en verworven hartafwijkingen, hartritmestoornissen en hart- en vaatziekten. 

Implementatie

De JGZ-richtlijn is in te zien op de JGZ-richtlijnenwebsite van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Daarnaast biedt het NCJ ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk middels een implementatietoolkit en het netwerk van JGZ implementatiefunctionarissen. Binnenkort zal ook een implementatietoolkit voor de nieuwe JGZ-richtlijn Hartafwijkingen aangeboden worden op de richtlijnenwebsite.

Ga hier naar de vernieuwde JGZ-richtlijn Hartafwijkingen.

_DEF_ActiZ jeugd FC = voor normaal gebruik

ActiZ Jeugd

Laatste nieuws