nieuws

Jeugd laars en skateboard
12 juli 2016Preventie en zorg

Zelfs 13-jarigen al piep in het oor na harde muziek

Uit onderzoek van de Hoorstichting blijkt dat 57% van de middelbare scholieren van gemiddeld 13 jaar aangeeft last te hebben van een piep in het oor na het luisteren van muziek op hun muziekspeler of na het bezoeken van een feestje. Schrikbarend!

Onderzoek Hoorstichting

Uit onderzoek van de Hoorstichting blijkt dat vrijwel alle jongeren via oortjes of koptelefoon naar muziek luisteren op hun smartphone of muziekspeler en dat twee op de vijf al regelmatig naar een feestje met harde muziek gaan. Maar liefst 57% van de middelbare scholieren van gemiddeld 13 jaar geeft aan last te hebben van een piep in het oor na het luisteren van muziek op hun muziekspeler of na het bezoeken van een feestje. Door op jonge leeftijd al regelmatig te worden blootgesteld aan harde muziek neemt de kans op gehoorschade toe. Gehoorproblemen kunnen leiden tot verminderde concentratie en prestaties op school. De Hoorstichting heeft onderzoek verricht onder 699 middelbare scholieren van gemiddeld 13 jaar. Er is een vragenlijst afgenomen om gehoorschade en risicogedrag te meten.

Maatregelen tegen gehoorschade

Gehoorschade is niet te genezen, maar kan in veel gevallen worden voorkomen door een veilige omgeving te creëren. Bij de muziekspelers zijn daar al stappen op ondernomen door het invoeren van de nieuwe EU-norm in 2013. Voor het uitgaan zijn er afspraken gemaakt over een geluidslimiet in de vorm van een convenant. De Hoorstichting pleit op basis van de expert opinion van audiologen voor een maximum geluidsniveau van 88dB voor tieners, zoals ook beschreven in ons geluidsadvies voor scholen. Hiernaast zijn ook nog lang niet alle uitgaansgelegenheden en festivals aangesloten bij dit convenant, het blijft dan ook belangrijk zelf maatregelen te nemen zoals het gebruiken van de volumebegrenzer op muziekspelers en dragen van filteroordoppen met voldoende demping op feestjes met harde muziek.

De juiste oordoppen

Er zijn veel oordoppen op de markt met een muziekfilter. Die filter zorgt ervoor dat geluiden worden gedempt, maar de muziekbeleving nog wel hetzelfde blijft. Op deze manier kan men veilig van muziek genieten. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar 16 verschillende oordoppen blijkt de gemiddelde geluiddemping te voldoen aan de EU-norm. Dat de oordoppen voldoen aan de norm wil niet altijd zeggen dat ze ook voldoende beschermen. De Hoorstichting adviseert daarom om oordoppen te kiezen met een gemiddelde demping van tenminste 15dB. Deze informatie staat vaak goed aangegeven op de verpakking. Deze oordoppen zijn online te koop en kosten gemiddeld 15 euro per paar.

Over de Nationale Hoorstichting

De Nationale Hoorstichting strijdt voor een gezond gehoor voor iedereen in Nederland. De Hoorstichting organiseert en stimuleert activiteiten op het gebied van voorlichting, preventie en wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast spoort zij organisaties en de overheid aan om maatregelen te treffen. Meer informatie op www.hoorstichting.nl en www.oorcheck.nl.

Bron: Nationale Hoorstichting

 

Reactie ActiZ Jeugd

Deze cijfers zijn schrikbarend hoog! Een pieptoon geeft aan dat het gehoor is overbelast en mogelijk al beschadigd is. Regelmatige blootstelling aan hard geluid leidt tot gehoorproblemen zoals tinnitus, waarbij je een permanente - vaak onverdraaglijke - piep, ruis of brom in het oor ervaart. Hier ligt dus zeker een stevige opdracht tot preventie.

Laatste nieuws

_DEF_ActiZ jeugd FC = voor normaal gebruik

ActiZ Jeugd