nieuws

In de toekomst pijnloos vaccineren met pleisters?
08 januari 2016Preventie en zorg

In de toekomst pijnloos vaccineren met pleisters?

De pleisters bevatten micronaaldjes waardoor pijnloos kan worden gevaccineerd. Het bedrijf MyLife Technologies verwacht deze techniek in 2021 op de markt te brengen.

 

Hoe werkt het?
Een pleister met micronaaldjes brengt een vaccin via de huid naar immuuncellen en dat proces is pijnloos. De naaldjes prikken door de hoornlaag van de huid heen en zorgen dat het vaccin in de epidermis en dermis komt, waar veel immuuncellen zitten. De naaldjes in de pleister komen niet zo diep dat ze zenuwuiteinden raken. De micropleister is geschikt voor de toediening van profylactische vaccins (die ziektes voorkomen, zoals de griepprik of de inentingen die kinderen krijgen) en therapeutische vaccins. Aldus meldt RTL nieuws.

 

Minder vaccin nodig?
Een bijkomend voordeel is dat er naar verwachting minder van het vaccin nodig is bij een inenting. Kinderen zijn een belangrijke doelgroep. Bij hen kan pijn problematisch zijn. Ook voor mensen met angst voor naalden kan de pleister uitkomst bieden. De pleister komt pas in 2021 op de markt. Het bedrijf MyLife Technologies kreeg begin 2015 van staatssecretaris Dekker een lening van 250.000 euro om de pleister zo snel mogelijk op de markt te kunnen brengen.

 

Reactie ActiZ Jeugd
Deze ontwikkeling levert vele voordelen op. Voorwaarde is wel dat ook onderzocht wordt of de bereikte immuniteit goed is. Al eerder publiceerde het RIVM haar onderzoek naar alternatieven voor naalden. Dit betrof niet alleen micronaaldjes maar ook bionaaldjes en vloeistofjetinjector. Uit die gegevens blijkt dat de aanmaak van antistoffen met de micronaaldjes en pleister lager is dan met de huidige werkwijze.


Bron

Laatste nieuws

1-DSC_0927-001
DDD

Inge Steinbuch-Linstra