Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie

logo
Branchevereniging van zorgorganisaties

verpleeghuiszorg | zorg thuis | revalidatie en herstel | jeugd

ActiZ FacebookActiZ TwitterActiZ LinkedInActiZ instagramActiZ Youtube
 

16-11-2020

Trots op Thuisbegeleiding!

header thuisbegeleiding
 
 

Goed dat je dit leest 

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat jij, net als ik, iets met Thuisbegeleiding doet. Dat is iets om trots op te zijn, want thuisbegeleiders doen iets unieks.  

Door Covid-19 moest de landelijke netwerkbijeenkomst in 2020 helaas twee keer worden geannuleerd. Toch zijn er mooie stappen gezet zijn die het delen waard zijn. In deze nieuwsbrief eerste lees je over de uitkomsten van de enquête Project Thuisbegeleiding, het grote aanpassingsvermogen van thuisbegeleiders tijdens de coronacrisis, een enthousiaste oproep aan thuisbegeleiders om mee te doen aan het vervolg van het nieuwe handboek Thuisbegeleiding, interessante achtergronden en actualiteiten en de voornemens voor komend jaar. 

Stuur de nieuwsbrief gerust door aan je collega’s en andere betrokkenen. Laat je weten wat je van de nieuwsbrief vindt?  

 

Reageer

 
 
 
 

Even voorstellen: Ilse de Vries

Al heel wat jaren ben ik betrokken bij Thuisbegeleiding. Als manager Thuisbegeleiding bij Amstelring, als voorzitter van het Landelijk Netwerk Thuisbegeleiding en sinds december 2019 ook als projectleider Thuisbegeleiding bij branchevereniging ActiZ. Een uitdagende combinatie, maar zo leuk: ik mag de hele week bezig zijn met Thuisbegeleiding!

De nieuwsbrief Thuisbegeleiding sluit aan bij het algemene projectdoel om het vak van thuisbegeleiders steviger op de kaart te zetten. Het project kent drie belangrijke pijlers: de positionering, de profilering en de professionalisering van Thuisbegeleiding. Ik richt mij op de positie van de thuisbegeleiders binnen de eigen organisatie en in het externe netwerk, de lokale en landelijke bekendheid van Thuisbegeleiding en de verdere professionalisering van het vak. Deze nieuwsbrief is bedoeld om nieuws en ontwikkelingen rond het project te delen.

 
Ilse 4k
 
 
 
moeder kinderen 4K

De tweede coronagolf: anders dan de eerste? 

In augustus van dit jaar publiceerde Movisie een interview met Ilse de Vries over de pragmatische houding waarover thuisbegeleiders tijdens de huidige coronacrisis blijken te beschikken: ‘Met een nuchtere blik en gezond verstand, zónder blind te zijn voor de gevaren, kijken naar wat er wél kan.’ Kunnen we iets leren van de manier waarop Thuisbegeleiding de eerste coronagolf tegemoet trad? En zo ja: wat? Je leest het volledige artikel hier.  

Bron: artikel ‘Weeg medische veiligheid en sociale veiligheid goed tegen elkaar af’, 20 augustus 2020, Movisie. 

 
 

Handboek Thuisbegeleiding

Het nieuwe handboek Thuisbegeleiding (2019) beschrijft aan de hand van herkenbare praktijkverhalen de rode draad van Thuisbegeleiding. Hoe is Thuisbegeleiding ooit ontstaan, hoe en waarom werkt het en voor wie is de hulpverleningsvorm bedoeld? Tijdens de landelijke netwerkbijeenkomst Thuisbegeleiding in 2019 kreeg Angela Bransen, directeur Jeugd bij ActiZ, het eerste exemplaar van het boek overhandigd. Het nieuwe handboek vormt aanleiding voor een erkenningstraject bij Movisie, lees daarover verderop in de nieuwsbrief meer. Nieuwsgierig geworden? Je kunt het handboek hier bestellen.

 
 
 
 
uitleggen

Praktijkverhalen voor vervolg handboek gezocht  

Gesterkt door de enthousiaste reacties op het boek heeft projectleider Ilse de Vries besloten om voor Thuisbegeleiding een erkenningstraject bij Movisie in te zetten. Het doel is om Thuisbegeleiding opgenomen te krijgen in de database van Effectieve sociale interventies. Hier is behoorlijk wat voor nodig. Op dit moment vinden er -online- focusgroepbijeenkomsten met cliënten en thuisbegeleiders plaats. De uitkomsten hiervan worden beschreven in een procesevaluatie, die samen met een uitgebreide interventiebeschrijving naar de erkenningscommissie gaat. Doe jij ook mee? Lees meer

 
 

Enquête project Thuisbegeleiding  

Na het verzetten van de netwerkbijeenkomst Thuisbegeleiding die gepland stond voor 26 maart dit jaar is er een vragenlijst verstuurd naar 50 managers, coördinatoren, teamcoaches en medewerkers in soortgelijke functies. Het doel van de enquête was deze groep te vragen naar hun ideeën en wensen ten aanzien van het nut, de noodzaak en de inhoud van het project Thuisbegeleiding. Voor meer informatie en een paar mooi quotes:   

 

Lees meer

 
 
vragen 4k
 
 
 

Vijf vragen aan... 

In deze rubriek leggen we vijf steeds wisselende vragen voor aan iemand die betrokken is bij Thuisbegeleiding. In de eerste editie bijt Pank van Wisselingh de spits af. Zij is manager bij Allévo, een organisatie voor zorg- en dienstverlening.

 

Lees meer

 
 
 
En verder...

Mogelijkheden opleiding verkennen

Een van de wensen bij dit project is het verkennen van (de herintroductie van) de eenjarige beroepsgerichte opleiding tot thuisbegeleider. Deze eenjarige opleiding werd voorheen aangeboden door ROC Nijmegen. Veel organisaties lieten de nieuwe en ervaren thuisbegeleiders deze opleiding volgen. Het grote voordeel van de opleiding was dat er beroepsgericht onderwijs aangeboden werd, wat betekent: breed en veelomvattend. Precies wat Thuisbegeleiding is. Door te leren met en van elkaar, ontstond een landelijke rode draad. Projectleider Ilse de Vries achterhaalt in gesprek met enkele opleiders of er mogelijkheid en bereidheid bestaat om de jaaropleiding tot thuisbegeleider weer aan te bieden. Zodra hierover meer nieuws is, lees je dat in deze nieuwsbrief.  

 
conversatie 4k
 
 
 
calculator 4k

Rekentool Wmo 

Berenschot ontwikkelde in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een rekentool voor de berekening van de tarieven voor Wmo-huishoudelijke hulp en -begeleiding. De rekentool helpt gemeenten en zorgaanbieders aan verheldering rond reële kosten en tarieven en nodigt uit tot het voeren van gesprekken hierover. Meer over de nieuwe rekentool lees je hier.  

 
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001
 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001
 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
 

Meer weten?

 
 
 

 
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_MEETINGS
 
 

 

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_1
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_1
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_2
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_2
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_3
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_3
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_4
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_4
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_5
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_5
 
 
 

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen van een collega of bekende en wil je zelf direct op de verzendlijst? Stuur dan een mailtje naar i.devries@actiz.nl  

 
 
test