Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de webversie.

3 november 2015 Vacature Beleidsadviseur Jeugd
Jeugd voorlopig 640px
Vacature Beleidsadviseur Jeugd

ActiZ te Utrecht heeft een vacature voor een beleidsadviseur Jeugd voor 28 - 36 uur per week. Wil jij je inzetten als belangenbehartiger en netwerker? Heb je affiniteit met jeugdgezondheidszorg, preventie en lichte jeugdhulp? Reageer dan direct op onze boeiende werkplek met doorgroeimogelijkheden. Mail ActiZ via solliciteren2@actiz.nl.

Lees verder
Foto vacature
Tijdelijke uitbreiding JGZ (pre)POL locaties in de COA opvang

Omdat de verblijfstermijn in de Proces Opvang Locaties (POL) langzaam oploopt, is besloten met ingang van 1 oktober 2015 in alle POL de jeugdgezondheidszorg 0-1 jaar uit te voeren (inclusief vaccineren) én ook asielzoekerskinderen van 12-18 maanden te vaccineren in het kader van het RVP. Dus niet wachten met vaccineren tot de kinderen in een AZC-locatie zijn.

Lees verder
Vaccinatiespuit
Medische dossiers Drentse jeugd voortaan op internet

De ouders van 32.000 baby's, peuters en kleuters kunnen de medische gegevens van hun kinderen voortaan nazien op het internet. Dat meldt Icare Jeugdgezondheidszorg (JGZ) in Meppel. Het gaat om gezondheidsgegevens van alle 0- tot 4-jarigen en in de hele provincie Drenthe, in Flevoland en op de Veluwe.

Lees verder
Logo Icare
De beroepsorganisaties laten van zich horen!

Steeds vaker zien we columns en statements vanuit de beroepsorganisaties. Dit past zeer goed bij de transformatie waardoor de professionals meer ruimte en verantwoordelijkheid krijgen. De V&VN fractie jeugd laat zich uit over het professioneel kader JGZ en de AJN over de rollen en taken die zij zien.

Lees verder
Logo AJN en V en VN.JPG
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
BEROEPSINHOUD JEUGDGEZONDHEID

Bijeenkomst Jeugdgezondheidszorg en vluchtelingen
Pharos organiseert een bijeenkomst voor jeugdverpleegkundigen waarin gezamenlijk gereflecteerd wordt op de rol die JGZ heeft en zou moeten hebben binnen de gemeenten voor JGZ aan asielzoekers en vluchtelingen. Jeugdverpleegkundigen zijn daarin zelf de experts. Verpleegkundigen die ervaring hebben binnen de asielzoekerscentra zijn aanwezig.
Lees verder

 

Uitvoering Triple P binnen de JGZ
Op 23 november organiseert het NJi van 14.00 - 16.00 uur een overleg over de uitvoering van Triple P binnen de JGZ. De bijeenkomst vindt plaats in Utrecht en is zowel toegankelijk voor stafverpleegkundigen / managers van JGZ organisaties als voor mensen die op landelijk niveau betrokken zijn bij de JGZ.
Lees verder

 

Vve heeft meeste effect in gemengde groep
Het handelen van de beroepskracht en de groepssamenstelling blijken meer bepalend te zijn voor het effect van voor- en vroegschoolse educatie (vve) op de ontwikkeling van deelnemende kinderen dan de aanwezigheid van een vve-programma op zich. Dat schrijft Annika de Haan in haar proefschrift waarop ze 28 oktober promoveerde aan de Universiteit Utrecht.
Lees verder

 

Gezocht: nieuwe initiatieven voor steun aan ouders van jonge kinderen!
In verschillende Nederlandse databanken vinden we beproefde preventieve programma’s bij opvoeden en opgroeien, die gericht zijn op ouders evenals op jonge kinderen. Recente initiatieven (afgelopen 1 tot 2 jaar) zijn echter vaak niet in databanken of overzichten te vinden. Geef ze door aan het NJi!
Lees verder

 

Campagne ‘Eerder is Beter’ om psychische problemen bij jongeren te voorkomen
Jaarlijks krijgen minimaal 3.000 jongeren voor het eerst te maken met ernstige psychische problemen, zoals depressie en psychose. 75% van de psychische klachten begint voor het 25e levensjaar. Fonds Psychische Gezondheid wil jongeren in een eerder stadium bereiken zodat psychisch leed kan worden voorkomen en lanceert daarom de campagne Eerder is Beter.
Lees verder

 

Test allochtone jeugd op psychische stoornis
Marokkaans- en Turks-Nederlandse kinderen hebben vaker gedragsproblemen en psychotische ervaringen dan autochtonen van dezelfde leeftijd. Scholen zouden leerlingen daarom standaard moeten controleren op psychische stoornissen. Dan zien ze voldoende signalen om aan de bel te trekken.
Lees verder

  

Methode Taakspel vermindert probleemgedrag
De methode Taakspel houdt leerlingen in het basisonderwijs bij de les en vermindert gedragsproblemen. Ook binnen het vmbo en het speciaal onderwijs is dit mogelijk, mits de invoering goed gebeurt.
Lees verder

 

Gamen Infolijn
Gamen Infolijn: voor als gamen niet leuk meer is… Voor vragen en allerhande informatie, tips en adviezen kunnen ouders, opvoeders en andere geïnteresseerden vanaf 24 september terecht bij de gamen infolijn.
Lees verder

 

Jaarlijks Congres - Vroegsignalering
Preventie, vroegsignalering en vroeghulp spelen een steeds prominentere rol in de jeugdgezondheidszorg: en terecht! Op 17 februari 2016 vindt een verdiepings- en inspiratiedag voor professionals plaats in Eindhoven, georganiseerd door Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo.
Lees verder

BREDE JEUGDSECTOR

Informatieprotocol voor 2016 beschikbaar
Ten behoeve van de beleidsinformatie jeugd leveren jeugdhulpaanbieders gegevens over het jeugdhulpgebruik aan bij CBS. De levering gaat volgens de afspraken in het informatieprotocol beleidsinformatie jeugd. Van het informatieprotocol is een nieuwe versie voor 2016 beschikbaar.
Lees verder

 

Impactprogramma Jeugd van de Nationale Jeugdraad (NJR)
NJR Professionals is een website met visies en ervaringen over succesvol en impactvol jeugdbeleid. Centraal staat de vraag wat de werkzame principes zijn achter Best Practices die door heel Nederland te vinden zijn.
Lees verder

 

Het Ouderkompas
Het Ouderkompas wordt een website voor ouders die vanwege de zorg voor hun kind regelmatig in het ziekenhuis komen. Op www.hetouderkompas.nl vinden ouders informatie over de impact van een kind met een (chronische) ziekte of aandoening op het gezinsleven, op broertjes en zusjes en op de partnerrelatie.
Lees verder

 

Grote etnische verschillen in gebruik jeugdhulp
Antilliaanse en Surinaamse Nederlanders maken relatief meer gebruik van verschillende vormen van jeugdhulp; Turkse en Marokkaanse Nederlanders juist minder dan autochtone Nederlanders. Dat blijkt uit een analyse van het Kennisplatform Integratie & Samenleving.
Lees verder

 

Nieuwe website over dragerschap en kinderwens
Om dragerschap meer bekendheid te geven bij mensen met een kinderwens hebben het Erfocentrum, VUmc en AMC de site www.benikdrager.nl ontwikkeld. De site bevat informatie voor mensen met een kinderwens en medische professionals.
Lees verder

 

Landelijke Studiedag: werken met niet-westerse jeugd en hun gezinnen
Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen mensen, zijn er wel degelijk belangrijke culturele verschillen die impact hebben op de problematiek van mensen, de manier waarop je contact met hen maakt, hun netwerk inzet en met hen samenwerkt. Daarover gaat deze landelijke studiedag op 16 december 2015 in Utrecht.
Lees verder

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_010
Bijeenkomsten
AIT-studiedag 23-11-2015
Alle bijeenkomsten