De partners in het brede jeugddomein investeren de komende jaren opnieuw in de professionalisering van beroepsbeoefenaren. Hiermee willen zij de hulp en ondersteuning aan jeugdigen en hun gezinnen verder optimaliseren.
De partners in het brede jeugddomein investeren de komende jaren opnieuw in de professionalisering van beroepsbeoefenaren. Hiermee willen zij de hulp en ondersteuning aan jeugdigen en hun gezinnen verder optimaliseren.
Leven lang leren
Met de Jeugdwet wordt beroepsregistratie in het Kwaliteitsregister Jeugd of in het al langer bestaande BIG-register geïntroduceerd als instrument om verantwoorde hulp te borgen in het brede jeugddomein (jeugdzorg, jeugd-ggz, gehandicaptenzorg, jeugdgezondheidszorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening). In het Kwaliteitskader Jeugd hebben partijen gezamenlijk uitgewerkt wat dit in de praktijk betekent.
Als vervolgstap investeren alle partners in het brede jeugddomein de komende jaren verder in professionalisering, met als doel de best mogelijke hulp en ondersteuning voor jeugdigen en hun gezinnen verder te optimaliseren. Brancheorganisaties,waaronder ActiZ, beroepsverenigingen, gemeenten, onderwijs- en cliëntenorganisatie in het brede jeugddomein voelen een eigen én een gezamenlijke verantwoordelijkheid om een werkklimaat te creëren waarin ‘leven lang leren’ centraal staat en het vanzelfsprekend is dat professionals continu werken aan hun professionaliteit. Dit vraagt, naast realiseren van beroepsregistratie, ook om het verder toerusten van professionals op hun nieuwe rol in het jeugddomein.
Verder lezen
Meer over de activiteiten die de komende jaren in het brede jeugddomein worden ondernomen om professionalisering verder te blijven stimuleren, is te lezen in het ‘Plan van Aanpak 2015-2018’ dat is gemaakt in het kader van het Programma Professionalisering Jeugdhulp.
Meer over de professionaliseringsslag die de afgelopen jaren in de (provinciale) jeugdzorg is gemaakt, is te vinden in de digitale brochure ‘Jeugdzorg versterkt door professionalisering en beroepsregistratie. Terugblik op een succesvolle kwaliteitsimpuls’.
ActiZ
ActiZ Jeugd neemt mede namens GGD-GHOR Nederland deel aan de projectgroep. Punten van aandacht dit jaar zijn de mogelijkheid voor registratie voor HBO opgeleide thuisbegeleiders en de doorontwikkeling van de basisvaardigheden, nodig om de transformatie daadwerkelijk te realiseren. Ook door verbreding van het kwaliteitsregister jeugd en de monitor over hoe de norm van verantwoorde werktoedeling in de praktijk werkt, vraagt aandacht.
Bron
Persbericht Utrecht, 25 februari 2015 gezamenlijke partijen waaronder ActiZ