JGD-Preventie en zorg

Wat mag de dokter met WhatsApp?

Via WhatsApp sturen artsen wel eens gegevens over patiënten naar collega’s. Een snelle manier om een tweede mening te krijgen. Maar kijk uit, want de privacy van patiënten moet altijd gewaarborgd zijn.

Medisch beroepsgeheim

Foto’s en andere patiëntgegevens vallen onder het medisch beroepsgeheim. Ook bij het gebruik van WhatsApp moeten artsen zich dan ook realiseren dat zij de vertrouwelijkheid van patiënten moeten waarborgen.

Zo mogen tot individuele patiënten herleidbare gegevens niet (onversleuteld) in de cloud worden opgeslagen. Op zichzelf is het niet verboden om collega-artsen online te consulteren voor bijvoorbeeld een diagnose door een foto van een wond te sturen via WhatsApp. Zolang die foto maar niet herleidbaar is tot een identificeerbare patiënt.

Veilig en vertrouwelijk

Waar het om gaat, is dat artsen bij gegevensuitwisseling via welk medium dan ook stilstaan bij de vraag of het wel veilig en vertrouwelijk is. Bij WhatsApp valt dit niet te garanderen. Foto's die via WhatsApp worden ontvangen kunnen bovendien automatisch op de smartphone worden opgeslagen. Daardoor bestaat een risico op vermenging met privé fotoverzamelingen. Al met al geldt wat de KNMG betreft: alleen gebruiken als gegevens echt niet tot een patiënt herleidbaar zijn.

Taak zorginstelling

Veilig elektronisch communiceren is overigens niet alleen een zaak voor artsen. Ook zorginstellingen en zorgpraktijken moeten zorgverleners die voor hen werkzaam zijn bewust maken van hun plicht om zorgvuldig en op veilige manier met patiëntgegevens om te gaan. Dit vanuit hun verantwoordelijkheid voor informatiebeveiliging in de zorg.

Artsen en social media

De KNMG heeft geen specifieke richtlijn over het gebruik van WhatsApp in de communicatie tussen artsen. Wel gelden een aantal algemene uitgangspunten voor de uitwisseling van tot patiënten herleidbare gegevens.

Hier vind u de regels rondom het gebruik van WhatsApp.

_DEF_ActiZ jeugd FC = voor normaal gebruik

ActiZ Jeugd