JGD-Bedrijfsvoering

Tien jaar onderzoek naar jeugd bij ZonMw

ZonMw presenteert tien jaar onderzoek naar zorg voor de jeugd in de nieuwe publicatie ‘En… werkt het?’. De publicatie verschijnt ter gelegenheid van de afronding van het eerste grote ZonMw-programma over jeugd: Zorg voor Jeugd. De resultaten zijn voor het eerst gepresenteerd tijdens het congres Jeugd in Onderzoek 2015. 

Tien thema’s

Aan de hand van tien thema’s zoals hulp bij het opvoeden, kindermishandeling en multiprobleemgezinnen geeft de publicatie zicht op de onderzoeksresultaten en een beeld hoe deze resultaten hun weg vinden naar de praktijk. Daarnaast geeft de publicatie een indruk van de nieuwe inzichten rond jeugdonderzoek die 'werkende weg' ontstonden.

Onderzoek naar werkzaamheid

In de zorg voor de jeugd worden tal van behandelingen en signaleringsinstrumenten ingezet om problemen in het opvoeden en opgroeien vroegtijdig aan te pakken. Lange tijd is aangenomen dat deze aanpakken werken, maar structureel onderzoek daarnaar ontbrak.

ZonMw heeft de afgelopen tien jaar fors geïnvesteerd om de werkzaamheid te achterhalen. Dat gebeurde via het onderzoeksprogramma Zorg voor Jeugd. Van de inzichten die daarin zijn opgedaan, hebben veel mensen profijt: hulpverleners, beleidsmakers en onderzoekers. En vooral: kinderen, jongeren en hun ouders. Daarop bouwt ZonMw voort – nú en in de toekomst – in de nieuwe jeugdprogramma’s. 

Meer informatie

_DEF_ActiZ jeugd FC = voor normaal gebruik

ActiZ Jeugd