JGD-Preventie en zorg

Prenatale huisbezoeken

Prenatale huisbezoeken door jeugdverpleegkundigen blijken effectief en een goede aanvulling op de Jeugdgezondheidszorg. Doordat problemen vroeg voorkomen worden, zijn prenatale huisbezoeken mogelijk ook kosteneffectief. Dat blijkt uit onderzoek van TNO bij de zorgorganisaties Yunio en Zorgboog in het kader van het ZonMw-programma ‘Vernieuwing uitvoeringspraktijk van de jeugdgezondheidszorg’.

 

Mening (aanstaande) ouders

Prenatale huisbezoeken-JGZ hebben meerwaarde volgens cliënten omdat zij de jeugdverpleegkundige al voor de geboorte leren kennen en samen met haar bekijken wat er nodig is voor een goede start met de baby. Cliënten zeggen zich door de prenatale huisbezoeken “beter in hun vel te voelen” en “beter voorbereid te zijn op het ouderschap”, ook vinden zij de gegeven adviezen bruikbaar.

 

Mening jeugdverpleegkundigen

Jeugdverpleegkundigen vonden de meerwaarde van PHB-JGZ dat zij voor de geboorte al vertrouwen kunnen opbouwen met kwetsbare aanstaande gezinnen, tijdig problemen kunnen onderkennen en samen naar oplossingen kunnen zoeken. Tot slot ervoeren de verloskundigen voordeel van de PHB-JGZ doordat zij ontlast worden van de zorg rond psychosociale problemen in aanstaande gezinnen. De geboortezorg wordt volgens hen daarmee “meer totaal”. Zowel verloskundigen als jeugdverpleegkundigen (en hun management) zien PHB-JGZ als aanvullend op ieders individuele taak bij de zorg rond de geboorte. Voor kwetsbare gezinnen sluiten de prenatale en postnatale zorg naadloos op elkaar aan en kan er zodoende continuïteit geboden worden.

 

Kosten effectiviteit

Prenatale ondersteuning van kwetsbare (aanstaande) gezinnen levert zeer waarschijnlijk gezondheidswinst op (zie ook; Felitti, 1998; Olds, 1997) en is mogelijk ook kosteneffectief doordat grotere schade die anders waarschijnlijk pas (ver) na de geboorte wordt gesignaleerd, voorkomen wordt. Aanbevolen wordt om de implementatie van PHB-JGZ landelijk te stimuleren.

 

ZonMw-programma vernieuwing JGZ

In het kader van het ZonMw-programma ‘Vernieuwing uitvoeringspraktijk van de jeugdgezondheidszorg’ heeft TNO in 2011 en 2012 een formatieve evaluatie uitgevoerd van dit aanbod bij de zorgorganisaties Yunio in de Achterhoek en bij de Zorgboog in de regio Helmond.

In deze regio’s bestaat de mogelijkheid om al tijdens de zwangerschap, meestal op indicatie van de verloskundige zorgverlener, prenatale huisbezoeken bij de jeugdgezondheidszorg (JGZ) aan te vragen in verband met psychosociale problemen of risicofactoren bij aanstaande ouders. De jeugdverpleegkundige verheldert de problemen samen met de aanstaande ouders, motiveert voor en verwijst naar hulp, adviseert, geeft voorlichting en lichte (opvoedings)ondersteuning – met als doel een optimale start voor de baby te bevorderen.

 

Bron: Captise JGZ

 

Lees het onderzoekrapport

_DEF_ActiZ jeugd FC = voor normaal gebruik

ActiZ Jeugd