JGD-Bedrijfsvoering

Draaiboek: Aan de slag met JGZ zorgpaden

Om JGZ organisaties te helpen bij het implementeren van zorgpaden heeft JGZ Zeeland een draaiboek opgesteld. Stap voor stap neemt het draaiboek je mee in het vormgeven van de al ontwikkelde zorgpaden (zorgpad ‘e-consulten’ en zorgpad ‘module opvoeding’). Maar het geeft bijvoorbeeld ook handvatten om een nieuw zorgpad op te zetten en hoe een verandertraject in te zetten met JGZ-professionals.

Onderzoek JGZ zorgpaden

In Zeeland is onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en toepasbaarheid van het gebruik van zorgpaden in de Jeugdgezondheidszorg. Uit dat onderzoek komt naar voren dat zorgpaden leiden tot de gewenste verbetering: een centralere plaats voor de ouders en jeugdigen en meer inzicht in het proces van zorgverlening. De nieuwe benadering sluit ook aan bij de veranderingen in de zorg voor kinderen en jongeren, zoals in de nieuwe Jeugdwet.

Aan de slag

Voor Jeugdgezondheidszorginstanties en Centra voor Jeugd&Gezin is het dus interessant om aan de slag te gaan met zorgpaden. Maar hoe doe je dat? En waar begin je? Dedraaiboeken van JGZ Zeeland geven antwoord, daarin deelt JGZ Zeeland haar kennis en ervaring met het opzetten en testen van zorgpaden in de JGZ.

 

Ga de uitdaging aan

Het draaiboek schetst alle inzichten die zijn opgedaan tijdens het onderzoek. Want het implementeren van zorgpaden brengt de nodige uitdagingen met zich mee, blijkt wel. Uitdagingen die we aan moeten gaan, want alleen daardoor blijft de Jeugdgezondheidszorg één van de meest effectieve instrumenten in de preventieve gezondheidszorg.

Meer informatie

Meer weten over het onderzoek? Lees dan verder op de website van Zorgpaden in de JGZ of ZonMw (resultaten onderzoek en implementatie).

Bijlage

Draaiboek Zorgpaden in de JGZ

_DEF_ActiZ jeugd FC = voor normaal gebruik

ActiZ Jeugd