JGD-Preventie en zorg

Toolbox Mediaopvoeding: Media? Gewoon opvoeden!

Beroepskrachten kunnen ouders helpen bij het vinden van antwoorden over opvoeden en mediagebruik. Om professionals behulpzaam te zijn heeft het Nederlands Jeugdinstituut de Toolbox Mediaopvoeding ontwikkeld.

Toolbox mediaopvoeding

Kinderen van nu weten niet beter dan dat zij opgroeien met beeldschermen. Thuis, op school, in de trein, of gewoon op straat gebruiken ze allerlei media. Moderne media zijn bovendien gemakkelijk te bedienen, waardoor ook de allerkleinsten de tablet of smartphone ogenschijnlijk moeiteloos gebruiken. Ouders hebben daar veel vragen over, zoals 'Met wie heeft mijn kind contact via de sociale media en wat gebeurt daar?'

Ouders weten vaak niet waar zij goede antwoorden op dit soort vragen over kinderen en media kunnen vinden. Beroepskrachten kunnen ouders helpen bij het vinden van die antwoorden. Om hen daarbij behulpzaam te zijn heeft het Nederlands Jeugdinstituut de Toolbox Mediaopvoeding ontwikkeld.

Tipsheets en factsheets downloaden

Via het dossier Mediaopvoeding zijn de tipsheets en factsheets uit de toolbox te downloaden. Toolbox Mediaopvoeding: Media? Gewoon opvoeden!

De factsheets voor professionals zijn per leeftijdscategorie (0=2 jaar, 3-5 jaar, etc) en algemeen de risico’s van internet gebruik, media in het gezin en media en LVB. Voor de ouders zijn er tipsheets, ook op leeftijd van het kind.

Bron: NJi

_DEF_ActiZ jeugd FC = voor normaal gebruik

ActiZ Jeugd