JGD-Preventie en zorg

Apps om kinderen spelenderwijs te leren programmeren

In de App Store zijn er diverse apps verkrijgbaar waarmee kinderen spelenderwijs kunnen leren games en animaties te programmeren. In dit bericht staan 5 apps waarmee dat kan voor kinderen vanaf vier jaar.

Aanleiding

Het wordt steeds populairder om kinderen te leren programmeren. Dat is een goede ontwikkeling: hoe eerder je begint met programmeren, des te sneller kinderen een bepaalde manier van denken aanleren. Hier staan 5 apps:

  • Hopscotch

HopScotch is een app waarmee kinderen al spelende kunnen leren programmeren. Het werkt eigenlijk net zoals LEGO: je gebruikt de verschillende functies als bouwsteentjes en zet vervolgens zelf iets in elkaar. De app is bovendien gratis in de App Store verkrijgbaar. Hopscotch is een universele app, maar je kunt ermee alleen programmeren op de iPad. Met de iPhone-versie kun je zien wat er allemaal mogelijk is en spelen met de verschillende animaties en games die kinderen over de hele wereld in elkaar hebben gezet. Voor het onderwijs is er overigens een aparte app die alleen voor de iPad geschikt is. Deze kost €9,99.

  • Tynker

Heb je altijd al je eigen games willen maken? Dat kan met de gratis app Tynker! De ontwikkelaar heeft voor deze educatieve app ook een speciale versie voor het onderwijs in de App Store staan. Tynker biedt veel meer mogelijkheden dan Hopscotch, maar is daardoor ook een stukje ingewikkelder qua opzet. Als je meer wilt dan in Hopscotch kan, dan is dit een goede volgende stap.

  • Move The Turtle

Zie je door alle vrijheid die de bovenstaande apps je geven, niet meer wat je precies moet en kunt doen? Dan is Move The Turtle een goede manier om te leren wat er precies mogelijk is bij het programmeren. Deze programmeer-app voor kinderen kun je het beste vergelijken met een soort zandbak: je krijgt een schildpad op een groen veld en daarmee kun je van alles doen, door te programmeren. Zo leert Move The Turtle je spelenderwijs de mogelijkheden van programmeren.

  • Cargo-Bot

Cargo-Bot is iets anders dan een omgeving waarin kinderen dingen kunnen programmeren. Het is een game waarin je een robot moet programmeren, zodat hij precies doet wat jij wilt. Zo moet je opdrachten uitvoeren om naar het volgende level te gaan. Uiteraard heb je voor die opdrachten steeds meer programmeeropdrachten nodig en word je uitgedaagd om een zo slim mogelijke oplossing te vinden.

  • Daisy the Dinosaur

Deze leerzame programmeer-app van de makers van Hopscotch kun je gebruiken om Daisy de Dinosaurus allerlei dingen te laten doen. Door programmeer-opdrachten bij elkaar te zetten, doet de dino steeds iets anders zodra je op ‘Play’ drukt. Zo leer je op een simpele maar heel duidelijke manier wat programmeren is en kun je zelf allerlei animaties zelf op de iPad in elkaar zetten. De app Daisy the Dinosaur is gratis.

Deze apps zijn hier te vinden.

_DEF_ActiZ jeugd FC = voor normaal gebruik

ActiZ Jeugd