JGD-Preventie en zorg

Herkennen van kinderen met LVB

Een licht verstandelijke beperking is meestal niet zichtbaar, deze kinderen en jongeren vallen met name door hun gedrag uit de toon. Dat maakt hen kwetsbaar voor pesten en uitsluiting. De Handreiking Vroegsignalering van een licht verstandelijke beperking (LVB) beschrijft mogelijkheden voor vroegsignalering van een LVB. De handreiking is bedoeld voor professionals van de jeugdgezondheidszorg, wijkteams, de kinderopvang, peuterspeelzalen en het onderwijs. 

Hoe herken je een LVB?

Kinderen met een licht verstandelijke beperking worden door volwassenen gemakkelijk overschat. Ze begrijpen niet alles wat volwassenen tegen hen zeggen, maar ze zullen dat niet snel aangeven. Ook aan hun eigen taalgebruik is het niet te merken dat ze een LVB hebben. Ze gebruiken woorden en zinnen die ze hebben opgevangen, maar die ze zelf niet begrijpen. Met name in emotioneel opzicht zijn kinderen met een LVB vaak jonger dan leeftijdgenootjes en dit kan al vroeg problemen geven met het gedrag. Deze kinderen kunnen heftig reageren op ‘normale’ conflictsituaties. Het komt vaak voor dat ouders worden aangekeken en aangesproken op dergelijk gedrag. Dit kan een eerste signaal zijn dat er sprake is van een LVB.

Problemen voorkomen

Hoe eerder een LVB herkend wordt en hoe eerder er op ingespeeld kan worden door ouders en professionals, hoe meer problemen op latere leeftijd kunnen worden voorkomen. Veel gedragsproblemen komen namelijk voort uit het feit dat jongeren met een LVB overvraagd worden. Daardoor lopen zij op hun tenen en ontwikkelen zij gedragsproblemen. Door vroegsignalering in onder meer Centra voor Jeugd en Gezin, de jeugdgezondheidszorg, de voorschoolse opvang, het welzijnswerk en op school kunnen de kinderen en jongeren tijdig de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. Hierdoor kunnen zij zich beter ontwikkelen, hoeven zij minder gebruik te maken van zwaardere zorg en behandeling en veroorzaken zij minder maatschappelijke overlast en kosten.

Handreiking

In de bijlage van de handreiking staat weergegeven welke in deze handreiking beschreven diagnostische hulpmiddelen/screeningsinstrumenten gebruikt zouden kunnen worden door welke specifieke groepen professionals. De Handreiking vindt u hier.

_DEF_ActiZ jeugd FC = voor normaal gebruik

ActiZ Jeugd