In de notitie met deze titel staan kwaliteitscriteria vanuit het perspectief van ouders met een kind met een ontwikkelingsachterstand beschreven voor het diagnostische traject. De notitie is ontwikkeld door Ieder(in).
In de notitie met deze titel staan kwaliteitscriteria vanuit het perspectief van ouders met een kind met een ontwikkelingsachterstand beschreven voor het diagnostische traject. De notitie is ontwikkeld door Ieder(in).
Samenvatting notitie
Voor goede zorg aan jonge kinderen met (het vermoeden van) een ontwikkelingsachterstand en hun ouders is een belangrijk criterium dat ouders de regie kunnen houden. Goede en begrijpelijke informatie is hiervoor een voorwaarde. Daarnaast is het van belang dat hulpverlenersde eigen regie van ouders versterken, ook als de situatie onduidelijk is of de ouders onzeker zijn.
Van hulpverleners verwachten ouders niet alleen dat ze vakbekwaam zijn, maar ook dat ze goed communiceren, ook in onduidelijke situaties en bij tegenslag of dilemma’s over de te kiezen koers. Daarnaast is het voor ouders belangrijk dat een hulpverlener niet alleen oog heeft voor het kind, maar ook voor het welbevinden van het hele gezin, zodat dat zo goed mogelijk kan functioneren. Veel ouders zijn bijvoorbeeld overbelast of dreigen dat te raken. Veel ouders signaleren ook dat de andere kinderen in het gezin te kort komen. Voor ouders is het daarom van belang dat ze al tijdens het zoeken naar de oorzaak van de medische, psychologische, gedrags- of spraaktaalproblemen, hulp kunnen krijgen voor hun kind of zichzelf. Kind en ouders krijgen te maken met zorg en ondersteuning door meerdere disciplines, soms gelijktijdig, soms na elkaar. Het traject verloopt zelden lineair: het is vaak een zoektocht welke zorg en ondersteuning dít kind en déze ouders op dít moment nodig hebben. Voor ouders is het belangrijk dat het traject zo planmatig mogelijk wordt ingericht, dat er coördinatie is én een hulpverlener die de ouders in het hele traject bijstaat.
Deze onderwerpen worden verder uitgediept voor de betreffende disciplines, inclusief jeugdverpleegkundige, jeugdarts en jeugdhulpverlener.
Kernpunten van goede zorg
Kernpunten van goede zorg aan jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand én hun ouders en broers en zussen:
- De regie van ouders respecteren en versterken.
- Goede communicatie met ouders en andere gezinsleden.
- Aandacht voor het kind als deel van het gezin.
- Beschikbaarheid van zorg en ondersteuning vanaf de start van het diagnostisch traject: (para)medisch; ontwikkelingsstimulering; pedagogische en psychologische ondersteuning.
- Coördinatie van de hulpverlening vanaf de diagnose.
- Bij voorkeur één hulpverlener die het gezin in het hele traject bijstaat.
Reactie ActiZ Jeugd
De notitie schetst een goed beeld van de accenten waar ouders met name behoefte aan hebben en is dus voor alle betrokkenen in het veld zorg voor jeugd lezenswaardig.
Bron: Ieder(in) februari 2015