JGD-Preventie en zorg

Handreiking taalontwikkeling

Het NCJ heeft in 2012 samen met de NSDSK een pilot uitgevoerd over het signaleren van taalontwikkelingsachterstand van kinderen. Daarvoor zijn er taal-items geïntegreerd in het Van Wiechenonderzoek en is een huisbezoek uitgewerkt. Dit heeft geresulteerd in de handreiking 'Uniforme signalering van taalachterstanden bij jonge kinderen'.

Handreiking
In deze handreiking wordt de nieuwe werkwijze beschreven die een aanvulling is op het bestaande Van Wiechenonderzoek. Zo nodig wordt aan de hand van twee extra vragen bij kinderen op tweejarige leeftijd, beoordeeld of extra aandacht en zorg, in de vorm van verwijzing of begeleiding, aan te bevelen is. In de handreiking is ook beschreven welke gevolgen deze nieuwe manier van werken heeft voor de JGZ-organisaties en worden aanbevelingen voor de implementatie gedaan.

Implementatie
Implementatie van de nieuwe werkwijze heeft een aantal consequenties voor de JGZ-organisaties. Deze zijn in de handreiking toegelicht op pag 16 en 17. U kunt zelf de consequenties voor uw organisatie berekenen en daarop een besluit baseren om al dan niet deze werkwijze in te voeren. Het NCJ heeft er voor gekozen de ondersteuning bij de implementatie van de handreiking in de JGZ-organisaties via de Van Wiecheninstructeurs te laten lopen. Voor de organisaties die met de nieuwe werkwijze aan de slag willen, biedt het NCJ ter ondersteuning verschillende trainingen voor de Van Wiecheninstructeurs aan en zijn ondersteuningsmaterialen ontwikkeld, die onder andere via de website van het NCJ beschikbaar worden gesteld. Inmiddels heeft het merendeel van de Van Wiecheninstructeurs een training gekregen over de nieuwe werkwijze.

Of u het nieuwe taalhuisbezoek gaat invoeren hangt af van de afspraken die u met uw gemeente hebt over huisbezoeken. ActiZ heeft het NCJ laten weten dat deze extra huisbezoeken alleen gemaakt kunnen worden als daar financiering voor is.

_DEF_ActiZ jeugd FC = voor normaal gebruik

ActiZ Jeugd