JGD-Kwaliteit en opleiding

Resultaten pilot gegevensoverdracht bekend

Om de landelijke implementatie van het in 2011 verschenen standpunt ‘Gegevensoverdracht van kraamzorg en verloskunde naar jeugdgezondheidzorg’ te kunnen ondersteunen en bevorderen, heeft in 2012 een pilot plaatsgevonden om te kijken hoe de uitvoering van de aanbevelingen in de praktijk verliep. De resultaten en aanbevelingen van de pilot staan in de rapportage ‘Met zorg overdragen’ van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

Conclusies en aanbevelingen
Het NCJ is door de pilot bevestigd in de overtuiging dat de registratielast van de professionals in de zorg voor jeugd moet worden verbeterd en verminderd. Een deel van de betrokken professionals in de pilot heeft ervaren dat het overdragen van de gegevens nu te veel tijd kost omdat niet iedereen met een digitaal systeem werkt en de digitale systemen die er zijn nog onvoldoende op elkaar aansluiten. Wanneer er eenduidig , uniform en digitaal overgedragen gaat worden zal dit volgens het merendeel van de betrokkenen zeker meerwaarde hebben ten opzichte van de oude werkwijze. Digitalisering is een randvoorwaarde voor een werkbare overdracht van gegevens; de pilotregio’s geven aan dat dit landelijk opgepakt zou moeten worden.
Kraamzorgorganisaties, verloskundigen en JGZ kunnen op regionaal niveau afspraken maken over de wijze waarop schriftelijk wordt overgedragen. Het NCJ neemt het initiatief om op landelijk niveau relevante partijen bijeen te brengen om afspraken te maken over de uitwerking van de in de rapportage  opgenomen randvoorwaarden en aanbevelingen.

Aanleiding voor de pilot
De gegevensoverdracht van kraamverzorgenden en verloskundigen naar de JGZ heeft als doel continuïteit van zorg voor het kind en het zo vroeg mogelijk inspelen op kind –en/of omgevingsgebonden signalen die een gezonde ontwikkeling van het kind belemmeren. Gebaseerd op de landelijke diversiteit in de manier waarop deze gegevensoverdracht plaatsvindt, is door het RIVM een werkgroep in het leven geroepen die als opdracht meekreeg een landelijk uniforme bruikbare gegevensset te ontwikkelen voor de overdracht. Dit heeft geresulteerd in het in 2011 verschenen standpunt( link naar bijlage standpunt gegevensoverdracht uit 2011).
In 2012 is er een pilot uitgevoerd gericht op het opdoen van ervaringen en lessen ten aanzien van het uitwisselen. Het doel van deze pilot was de ontwikkeling van een bruikbare gegevensset voor de overdracht van kraamzorg en verloskundige naar de JGZ, die landelijk en uniform kan worden geïmplementeerd als voorloper van de digitale overdracht.

Rapportage ‘Met zorg overdragen’
In de rapportage staat de opzet van de pilot beschreven en welke pilotregio’s hebben geparticipeerd. ActiZ kraamzorg- en jeugdgezondheidszorgleden participeerden in de implementatiewerkgroep die bestond uit vertegenwoordigers van brancheorganisaties, enkele beroepsgroepen (o.a. KNOV) en de drie regisseurs van de pilotregio’s. De opdracht aan de werkgroep van het NCJ was te adviseren over de opzet en uitvoering van de pilot en de aanbevelingen voor de toekomst. De gehele pilot is gemonitord en geëvalueerd aan de hand van de overdrachtsformulieren, vragenlijsten en focusgroepinterviews door het NCJ.

Bijlagen:
Rapportage ‘Met zorg overdragen’
Bijlage I: Richtlijn vroegsignalering en overdracht van gegevens van pasgeborenen in Amsterdam
Bijlage II: Overdrachtsformulieren van de drie pilotregio’s
Bijlage IV: Vragenlijst pilot gegevensoverdracht
Bijlage VI: Aangepast overdrachtsformulier (de gegevensset is naar aanleiding van de bevindingen van de pilot op een aantal punten aangepast).

_DEF_ActiZ jeugd FC = voor normaal gebruik

ActiZ Jeugd