JGD-Kwaliteit en opleiding

Professionele en vrijwillige kracht samen voor de jeugd

Eveline Tonkens schetste de keerzijde van de positieve verhalen over vrijwillige inzet, namelijk de ‘plug-in’ vrijwilliger, die de zoveelste onbetrouwbare volwassene in het leven van een jongere is die snel weer verdwijnt en de ‘ons-kent-ons-vrijwilliger’. Ze deed dat tijdens de regiobijeenkomsten vrijwillige inzet.

De zes bijeenkomsten van ActiZ, GGD Nederland, GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, de MOgroep en VGN in Zwolle, Amsterdam, Amersfoort, Eindhoven, Rotterdam en Arnhem waren inspirerend door de afwisseling van de afweging van de risico’s en voordelen van vrijwillige inzet, de handige tips voor praktijk van beroepskrachten en workshops met goede voorbeelden. Opvallend was dat veel van de gepresenteerde voorbeelden linken hebben met meerdere branches in de jeugdsector. Bij elke bijeenkomst waren ruim 100 deelnemers aanwezig.

Lucas Meijs
Er zijn 40.000.000 vrijwilligers in Nederland, veel mannen zijn actief in sport, scouting, recreatie, vertelde Lucas Meijs, hoogleraar pedagogische civil society aan de Erasmus universiteit. Vrijwilligerswerk maakt van de informele wereld een formele wereld, geeft mensen een titel, je hebt iemand en een organisatie achter je staan.

Praktijktips
Het Verweij Jonker instituut doet veel onderzoek naar vrijwilligerswerk. Marian van der Klein heeft op basis daarvan een to-do lijstje gemaakt voor het werken met vrijwilligers:

  1. Applaus; waardeer ze in woord en daad, vooral door professionals
  2. Denk na over match en selectie
  3. Onderschat vrijwilligers niet, ga ze niet scholen tot professionals
  4. Zorg voor culturele sensitiviteit, mannen versus vrouwen
  5. Geef ze tools zodat ze goed in kaart hebben wat er speelt in je regio, korte lijnen,
  6. Maak afspraken, zorg voor terugkoppeling
  7. Zoek niet altijd naar nieuwe vrijwilligers, vergeet degene niet die al bezig zijn.


Leefwereld versus systeemwereld
Er is verschil tussen vrijwilligerswerk wat mensen doen vanuit hun eigen leefwereld, voor elkaar met hun familie, vrienden , buren, vereniging waar ze lid van zijn, kerk waar ze bij horen, ect. Je hebt meestal geen keus, het overkomt je en je doet het omdat het van je verwacht wordt, het is meestal een kwestie van wederkerigheid. De systeemwereld is georganiseerd, dat is vrijwilligerswerk waarover je afspraken maakt. Ook is er verplicht vrijwilligerswerk voor mensen die een taakstraf hebben of een uitkering.
De leefwereld waarin mensen elkaar helpen bestaat uit een aantal cirkels:

  • 1e ring is familie, vrienden, buren, elkaar daar helpen noem je mantelzorg
  • 2e ring bestaat uit verenigingen, kerken waar je lid van bent
  • 3e ring is georganiseerd vrijwilligerswerk
  • 4e ring bestaat uit professionals in de buurt; huisarts, wijkverpleging, JGZ, CJG
  • 5e ring zijn de professionals in gespecialiseerde circuits.

 

Professionele kracht, vrijwillige kracht, eigen kracht: samen voor jeugd 

_DEF_ActiZ jeugd FC = voor normaal gebruik

ActiZ Jeugd