JGD-Preventie en zorg

Waarom Franse kinderen bijna geen ADHD hebben

In het kader van normaliseren een bespiegeling waarom in Frankrijk bij minder dan 0,5 procent van de kinderen ADHD is vastgesteld, terwijl in de Verenigde Staten minstens 9 procent van de schoolgaande kinderen de diagnose ADHD heeft. Ook in Nederland nemen de aantallen van kinderen met ADHD toe.

Alternatief

Franse kinderartsen zien ADHD als een medische aandoening die wordt veroorzaakt door psychosociale factoren. De Franse artsen verkiezen een onderzoek naar de onderliggende factoren vaak boven een behandeling met medicijnen. Voor de onderliggende sociale context wordt daarna een passende therapie gezocht.

Franse psychiaters maken niet zoals hun Amerikaanse collega’s gebruik van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), de standaard in de psychiatrische diagnostiek.

Volgens socioloog Manuel Vallee heeft de Franse Vereniging voor Psychiatrie een alternatief systeem ontwikkeld: de Classification Française des Troubles Mentaux de L’Enfant et de L’Adolescent (CFTMEA). Dit systeem richt zich op de onderliggende psychosociale oorzaken van de symptomen, in plaats van de beste farmacologische stoffen om de symptomen te maskeren.

Volgens de Franse holistische benadering kan ook voeding verantwoordelijk zijn voor de ADHD-symptomen. Zo kan het gedrag van kinderen erger worden na het eten van voeding met kunstmatige kleurstoffen, bepaalde conserveermiddelen of allergenen.

Zelfbeheersing

In haar boek ‘De honderd beste opvoedadviezen uit Parijs’ omschrijft Pamela Druckerman de verschillen in de opvoeding van Amerikaanse en Franse kinderen. Franse kinderen eten vaak een volledige maaltijd met groente, in plaats van kipnuggets. Franse ouders laten hun baby’s daarnaast uithuilen als ze ’s nachts wakker worden. Druckerman, een Amerikaanse journaliste die in Parijs woont, kwam tot de ontdekking dat Franse baby’s vanaf een maand of twee, drie de hele nacht al rustig doorslapen terwijl Amerikaanse baby’s dat pas na ruim een jaar lukt.

De overbelaste moeder die geen tijd heeft voor zichzelf bestaat niet. Franse kinderen zijn net zo levendig, creatief en onderzoekend als die van ons. Ze zijn alleen veel beter opgevoed en hebben meer zelfbeheersing. Ze hoeven niet 24 uur per dag vermaakt te worden en ontdekken de wereld in hun eigen tempo.

Franse kinderen hebben dan ook geen medicatie nodig voor hun gedrag. Franse ouders zijn de baas, niet de kinderen, aldus Druckerman. In de VS is de situatie vaak omgekeerd.

Reactie ActiZ

Hoewel dit betoog van een journalist en de verklaring ervoor geen wetenschappelijk onderbouwd stuk is, leek het ons goed om kennis te delen van het verschil in cultuur in de diverse landen, om ons allen scherp te houden. Wat wel wetenschappelijk uitgezocht is, zijn de verschillen in voorkomen en in het medicatie gebruik bij ADHD in de verschillende landen. Bekend is dat in 2011 in Nederland 1,1 miljoen keer een ADHD-medicijn werd voorgeschreven, dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van vier jaar eerder.

Bron: Psychologytoday.com

_DEF_ActiZ jeugd FC = voor normaal gebruik

ActiZ Jeugd