JGD-Preventie en zorg

Handhygiëne in de jeugdgezondheidszorg, ook bij het vaccineren?

Voor vaccinatie is geen extra handhygiëne vereist, mits de hygiënerichtlijnen voor de jeugdgezondheidszorg van de WIP en de LCHV goed uitgevoerd worden. Wellicht ten overvloede: voorafgaand aan een vaccinatie hoeft de huid waarin geprikt wordt niet te worden gedesinfecteerd, behalve als deze zichtbaar vies is. 

Handhygiëne, wat is dat? 

Handhygiëne wordt beschouwd als de belangrijkste maatregel om het risico van overdracht van micro-organismen, van medewerkers in de gezondheidszorg naar patiënten, te verminderen. Onder handhygiëne wordt verstaan: handen wassen, handen desinfecteren en handen verzorgen met handcrème. Door de handen te wassen met water en zeep wordt vuil en een deel van de micro-organismen verwijderd. De reductiefactor ligt duidelijk onder die van het desinfecteren van de handen. Handen desinfecteren met handalcohol is minder belastend voor de huid (mits er een terug vetter in de handalcohol zit), effectief en kan in 30 seconden worden gedaan. Op een consultatiebureau heeft handalcohol de voorkeur boven handen wassen. Handalcohol is niet effectief bij zichtbaar verontreinigde handen. 

Wanneer wordt handhygiëne aanbevolen in de jeugdgezondheidszorg? 

Een consultatiebureau is geen intramurale gezondheidsinstelling. Bezoekers zijn een in principe gezonde groep in een extramurale setting. Alle kinderen gebruiken in de wachtruimte dezelfde matjes, hetzelfde speelgoed en worden aangeraakt door de handen van de consultatiebureaumedewerker. In deze situatie is ‘huishoudelijk schoonmaken’ voldoende. Volgens de richtlijn Infectiepreventie in het consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg van de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) moeten na iedere cliënt de handen gewassen worden met water en zeep of gedesinfecteerd met handalcohol. 

Handhygiëne voor het toedienen van vaccinaties? 

In zowel de WIP- als de LCHV- richtlijn wordt vaccineren niet expliciet beschreven. Als we kijken bij een min of meer vergelijkbare situatie, namelijk de reizigersspreekuren op GGD’en, dan is in de richtlijn van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI/RIVM) te lezen dat in Nederland het wassen of desinfecteren van de handen niet nodig is.
Er wordt met een voorverpakt gebruiksklaar vaccin, en dus is er bij het klaarmaken en toedienen van een vaccin geen contact met het steriele vaccin of de steriele naald en zal geen contaminatie plaatsvinden. 

Meer info 

Lees het volledige artikel hier.

Bron: infectieziektenbulletin RIVM 

_DEF_ActiZ jeugd FC = voor normaal gebruik

ActiZ Jeugd