Moeders blijken via hun melk hun baby giftige stoffen door te geven die zij binnenkrijgen uit onder meer verpakkingen en eten dat in een pan met een teflonlaagje is klaargemaakt. Dat is nu voor het eerst feitelijk vastgesteld, maar geen reden om borstvoeding te ontraden volgens de onderzoekers.
Moeders blijken via hun melk hun baby giftige stoffen door te geven die zij binnenkrijgen uit onder meer verpakkingen en eten dat in een pan met een teflonlaagje is klaargemaakt. Dat is nu voor het eerst feitelijk vastgesteld, maar geen reden om borstvoeding te ontraden volgens de onderzoekers.
Opzet onderzoek
Een Deens-Amerikaans team van wetenschappers volgde 81 kinderen geboren op de Faeröer tussen 1997-2000. Ze keken naar de niveaus van 5 typen PFAS's, perfluorinated alkylate substances ofwel perfluorkoolstoffen in het bloed van de kinderen, bij hun geboorte en op de leeftijd van 11 en 18 maanden en 5 jaar. Ook werden de PFAS-gehaltes in het bloed van hun moeders gemeten.
Resultaten
De onderzoekers constateerden dat bij kinderen die uitsluitend borstvoeding krijgen de PFAS concentratie in het bloed met 20-30% per maand toenam, soms tot nog hogere niveaus dan bij hun moeders. Bij het stoppen met borstvoeding liepen de PFAS-gehalten terug.
Er is geen reden om borstvoeding te ontmoedigen, aldus de onderzoekers maar zij maken zich zorgen omdat deze vervuilende stoffen op een zeer kwetsbare leeftijd op de volgende generatie worden overgedragen.
Al 60 jaar breed toegepast
PFAS's zijn wijdverbreid toegepaste chemische verbindingen die al decennia gebruikt worden vanwege hun vet- en waterafstotende en hittebestendige eigenschappen. Ze worden onder meer toegepast in verpakkingen, stoffen, verf en teflonpannen. PFAS's hopen zich op in het milieu, de voedselketen én in het lichaam. Ze worden in verband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen, verstoring van de hormoonhuishouding en van het immuunsysteem.
Reactie ActiZ
Deze resultaten bevestigen wat al steeds vermoed werd en zijn geen reden om borstvoeding af te raden. Wel is er absoluut reden tot verder onderzoek en bezinning op het gebruik van dergelijke stoffen.
Bron: Foodlog
Het onderzoek is verschenen in Environmental Science & Technology.