24 november 2022Jeugd Nieuws

Terugblik en toekomstwensen project Thuisbegeleiding

In de vorige nieuwsbrief trof je een uitnodiging om deel te nemen aan een enquête. De belangrijkste vraag van de enquête was: hoe kijk jij terug op de resultaten van het project Thuisbegeleiding? In dit artikel geven we een samenvatting van de belangrijkste reacties uit de enquête. Ook vroegen we een aantal samenwerkingspartners om hun terugblik en toekomstwens te delen.

De respondenten

De enquête is door 55 personen ingevuld. De samenstelling van deze groep was als volgt:

Afbeelding1-enquete-thuisbegeleiding.png

Het wordt door de respondenten erg gewaardeerd dat ActiZ met het project extra aandacht heeft gegeven aan Thuisbegeleiding. 83,6% geeft dan ook de hoogste waardering.

Afbeelding2-enquete-thuisbegeleiding.png

De waardering van respondenten

Het project Thuisbegeleiding krijgt gemiddeld een 8,2! De respondenten onderbouwen hun waardering met een persoonlijke toelichting. Een greep uit de toelichtingen:

Topproject met een top projectleider! Echt meerwaarde heeft dit project gebracht. En erkenning 'effectieve sociale interventies'! Een trots gevoel was er altijd al, maar nu nog meer dat ik bij Thuisbegeleiding werk. En dat er ook BSPW is gekomen! Er is hard gewerkt en het resultaat mag er zijn!

Ik vond het een uitdaging om aan een deel van dit project te mogen meewerken en mijn stem te laten horen.

Hard gewerkt, mooie resultaten.

Wat het project heeft opgeleverd heeft mij als leidinggevende geholpen in professionalisering.

Prachtige resultaten voor een geweldige dienst. Thuisbegeleiding zorgt ervoor dat mensen niet door de bodem zakken. Ik zou willen dat veel meer organisaties dit bieden.

Er zijn in korte tijd veel belangrijke projecten gerealiseerd. Ook het boek ‘Een praktische aanpak van ingewikkelde problemen’, als landelijk handboek voor de thuisbegeleiders.

Fijn dat er meer erkenning is. We hebben een belangrijke baan maar worden vaak niet gezien.

Thuisbegeleiding verdient het om meer op de kaart gezet te worden en dit project heeft daar zeker aan bijgedragen!

Omdat het vak Thuisbegeleiding te mooi is om niet in de spotlights te zetten. Het is een vak om trots op te zijn. Te weinig mensen weten iets over dit prachtige vak.

Thuisbegeleiding was een ondergeschoven kindje en nu staan we als volwaardige beroepsgroep op de kaart.

Mooi om te zien dat Thuisbegeleiding (vaak ondergesneeuwd door andere zorgdisciplines) nu wat meer de aandacht heeft gekregen.

Het project heeft bijgedragen aan de zichtbaarheid van Thuisbegeleiding, zowel intern als extern en bijgedragen aan de professionele ontwikkeling van dit vak.

De belangrijkste resultaten voor respondenten

  • 41,8 % De erkenning in de databank 'effectieve sociale interventies' van Movisie
  • 45,5 % De oprichting van een eigen beroepsgroep Thuisbegeleiding bij BPSW
  • 38,2% De nieuwsbrief 'Trots op Thuisbegeleiding'
  • 56,4% De nieuwe opleiding Thuisbegeleiding bij de HAN
  • 69,1% De versterking van de naamsbekendheid in algemene zin, door oa de gepubliceerde artikelen in zorg en welzijn
  • 32,7% Organisaties voorzien van persoonlijk advies/meedenken met vraagstukken/nieuwe ideeën aan de hand doen

De inzet van de resultaten door respondenten

  • 25,5% Mijn organisatie/ik heb de erkenning gebruikt tijdens aanbestedingen
  • 29,1% Mijn organisatie heeft een student aangemeld/Ik ben student op de nieuwe opleiding
  • 38,2% Mijn organisatie heeft thuisbegeleiders aangemeld bij BPSW/Ik heb mijzelf aangemeld bij BPSW
  • 90,9% Ik lees de nieuwsbrief
  • 26,4% Ik heb persoonlijk advies gekregen (mail, telefonisch, live, digitaal)

Een aantal persoonlijke toelichtingen op de inzet van de resultaten:

Een sterker netwerk, antwoorden op vragen die onze organisatie specifiek had, erkenning van de methodiek heeft bijgedragen aan een gunning binnen aanbesteding.

Bewustwording maar ook doorontwikkeling van het beroep binnen onze eigen organisatie. We hebben de beroepsvereniging BPSW omarmd en geïmplementeerd binnen de Thuisbegeleiding.

Inzicht in het vak, werkwijzen en andere ervaringen met gemeenten en dergelijke.

Nieuwe ideeën over de mogelijkheden binnen onze eigen Thuisbegeleidingsteams.

Aanvullende opmerkingen van respondenten

Dikke pluim voor iedereen die haar/zijn steentje op welke manier dan ook heeft bijgedragen.

Het is belangrijk dat Thuisbegeleiding een structurele plaats krijgt binnen ActiZ en er een projectleider blijft om de landelijke ontwikkelingen te bundelen en te bespreken met de geïnteresseerde aangeslotenen. We gaan nu door op vrijwillige basis, dat is prima als platform, maar het ontwikkelen en uitrollen van nieuwe initiatieven staat dan wel onder druk. We hebben allemaal al heel veel te doen binnen onze eigen organisaties. Een coördinator zou dat kunnen borgen....

Ik hoop dat ActiZ haar bijdrage blijft leveren in toekomstige vraagstukken/ontwikkeling/profilering van de Thuisbegeleiding, als deelnemer in ons landelijk netwerk.

Thuisbegeleiding heeft en houdt voortdurende aandacht nodig om de meerwaarde blijvend te benadrukken. Dus Thuisbegeleiding verdient een positie binnen ActiZ.

De terugblik en toekomstwensen van samenwerkingspartners

Het zou mooi zijn als alle mensen die (tijdelijk of permanent) in een kwetsbare situatie zitten en wat extra ondersteuning kunnen gebruiken om hun leven weer op de rit te krijgen, een thuisbegeleider kunnen krijgen. Thuisbegeleiding gun ik landelijke bekendheid bij gemeenten, bij ketenpartners en verwijzers. En ik gun Thuisbegeleiding tijd en geld voor onderzoek om op te kunnen gaan voor Goed onderbouwd en uiteindelijk voor Bewezen Effectief. - Silke van Arum, Movisie

Wij zijn er trots op dat we met jullie samen een opleiding hebben vormgegeven die werkt vanuit een visie op het vak en een visie op wat de belangrijkste kern is in de opleiding. Dat helpt in focus. Ook zijn we trots dat het werkveld zo fijn samenwerkt met ons; al die gedreven praktijkbegeleiders die vrijgemaakt worden voor de deelnemers. Die wisselwerking is ook een basis voor meer en praktijkgerichte leerresultaten. - Alletta Spreeuw, HAN

Wat mij betreft is het noodzakelijk dat Thuisbegeleiding nog verder emancipeert. Dat betekent dat er binnen ActiZ iemand moet zijn die zich structureel bezighoudt met Thuisbegeleiding. Zodat de nieuwsbrief blijft bestaan en er ruimte blijft en komt voor verdere professionalisering. - Dorenda Brinkman, HAN

Ik gun thuisbegeleiders echt dat ze de trots op het beroep ook kunnen verzilveren. Ook als je je soms speelbal voelt van de waan van de dag in alle drukte, of weer een andere opdracht van de financier. Het is namelijk heel belangrijk te weten wat je vak is en waar je voor staat. Zelf bij te kunnen dragen aan wat het vak verder versterkt. Of dat nu is door te zorgen dat er goede scholing bestaat om je verder te ontwikkelen of doordat je bij bijeenkomsten in de regio uitwisselt met collega's van andere instellingen.  Dit als basis om het werk voor de cliënten goed te kunnen doen, want dat is immers het bestaansrecht van het beroep. Het zou daarbij mooi zijn wanneer de werkgevers een verschil merken dat ze zelfbewuste professionals in dienst hebben die een sterke motivatie hebben om hun vak goed uit te oefenen, op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, maar ook dat het soms kan schuren omdat de professionals goed onderbouwd hun positie duidelijk kunnen maken. Dat samen kan het werk verbeteren. - Gea Kosters, BPSW

Ilse 4k