JGD-Preventie en zorg

Grote zorgen seksueel geweld bij jongeren

Seksueel geweld bij jongeren komt vaak voor, 41% van de meisjes en 21% van de jongens hebben ooit een vorm van seks tegen hun wil meegemaakt. Dit blijkt uit een onderzoek van de GGD Zuid Limburg en de Universiteit Maastricht in samenwerking met Rutgers en SOAAIDS Nederland.

 

Opzet onderzoek

In 2011 hebben 10.401 jongeren uit heel Nederland voor dit onderzoek een vragenlijst ingevuld over hun seksuele gedrag. Deze gegevens zijn anoniem geanalyseerd om te zien hoe vaak vormen van seksueel geweld (seks tegen je wil) wordt gerapporteerd. Het onderzoek maakt deel uit van het onderzoek seks onder je 25ste. De resultaten zijn gewogen voor de Nederlandse bevolking: dat wil zeggen dat ze gelden voor heel Nederland.

 

Wat is seksueel geweld?

Seksueel geweld blijkt in verschillende vormen voor te komen. In dit onderzoek zijn zes verschillende typen onderzocht: ze variëren van ongewenst tongzoenen en strelen tot meer invasieve seks zoals vaginale of anale seks. Afhankelijk van het type seks varieerde het percentage jongeren dat een vorm van seks tegen de wil rapporteerde tussen 1 en 61 procent. Het percentage jongeren dat ooit een vorm van seks tegen de wil had meegemaakt was hoger voor meisjes (41%) dan voor jongens (21%) en het hoogst voor meisjes en jongens die seks hadden met iemand van het eigen geslacht.

Een aantal zaken viel op:

  • vaak was de dader een bekende van de jongere;
  • bij de meer invasieve vormen van seks tegen iemands wil, was in een kwart van de gevallen sprake van geweld.

 

Wat kan er aan gedaan worden?

De resultaten van het onderzoek zijn zorgwekkend. Er is meer aandacht nodig voor dit probleem bij jongeren en jongvolwassenen. Dat kan bijvoorbeeld door het ontwikkelen van preventieve interventies en een geïntegreerde aanpak in de praktijk.

 

Zorgverleners onderschatten de omvang van het probleem

Verdere individuele problematiek moet aandacht krijgen door een meer geïntegreerde zorgaanbod, zoals bijvoorbeeld bij huisartsen of binnen het Limburgse Centrum Seksueel Geweld.

 

Bron: De resultaten van dit onderzoek zijn op 28 juli gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One. Het onderzoek is gefinancierd door ZonMw. Zie ook bericht GGD Zuid Limburg.

1-DSC_0927-001
DDD

Inge Steinbuch-Linstra