In de JGZ-richtlijn ‘Opsporing Gehoorstoornissen’ wordt de JGZ aanbevolen het gehoor van kinderen en jongeren en risicogedrag ten aanzien van het gehoor te monitoren.
In de JGZ-richtlijn ‘Opsporing Gehoorstoornissen’ wordt de JGZ aanbevolen het gehoor van kinderen en jongeren en risicogedrag ten aanzien van het gehoor te monitoren. Een mooi hulpmiddel hierbij kunnen de online hoortesten van de Nationale Hoorstichting zijn en het afnemen van de risicovragenlijst gehoorschade.
Gehoortesten in de JGZ
In de eerste levensweken wordt de neonatale gehoorscreening uitgevoerd. Bij de meeste jeugdgezondheidszorg organisaties vindt vervolgens geen gehoorscreening meer plaats voor het periodiek onderzoek bij 5 a 6 jaar. Maar ook dit contactmoment is niet meer overal een fysiek contact voor alle kinderen. De laagdrempelige digitale hoortesten van de Nationale Hoorstichting zijn een mooie aanvulling op de mogelijkheden van de JGZ. En het doet recht aan de eigen verantwoordelijkheid van de klant.
Hoortesten van Nationale Hoorstichting
Er zijn 2 verschillende vrij toegankelijke hoortesten:
Naast deze hoortesten bestaat de risicovragenlijst gehoorschade. De hoortesten kunnen vooraf thuis afgenomen worden of tijdens een contactmoment.
Meer informatie over het gebruik in de JGZ kunt u terecht bij de Nationale Hoorstichting: info@hoorstichting.nl
Bron: Nationale Hoorstichting