Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de webversie.

22 februari 2016 Eerder signaleren van opvoed- en opgroeiproblemen
Nieuwsbrief ActiZ Jeugd
Eerder signaleren van opvoed- en opgroeiproblemen

Opvoed- en opgroeiproblemen bij kinderen kunnen eerder worden gesignaleerd door ouders en de jeugdgezondheidszorg, door de inzet van een gestructureerd interview. Dit is de conclusie van Ingrid Staal in haar proefschrift ‘ vroegsignalering van opvoed- en opgroeiproblemen bij jonge kinderen; een gestructureerde dialoog met ouders’.

Lees verder
Onderzoek Ingrid Staal
Kamerdebat over registratieplicht bij Veilig Thuis

Op 9 februari debatteerde de Tweede Kamer over Kindermishandeling. ActiZ Jeugd heeft samen met de MOgroep en de beroepsverenigingen AJN Jeugdartsen Nederland en V&VN fractie Jeugd een brief gestuurd waarin de argumenten tegen een verplichte registratieplicht bij het inzetten van een interventie bij (vermoeden van) kindermishandeling staan opgesomd.

Lees verder
Tweede Kamer
Antisociaal gedrag op jonge leeftijd

NCJ lanceert inspiratieboekje: Antisociaal gedrag op jonge leeftijd. Dit inspiratieboekje laat zien op welke wijze de JGZ een rol kan spelen bij het signaleren van antisociaal gedrag van kinderen.

Lees verder
Boos kind
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
BEROEPSINHOUD JEUGDGEZONDHEID

Invulling herregistratie-eisen basisartsen bekend
Veel profielartsen, promovendi en medisch adviseurs zijn geholpen met de recent gepubliceerde herregistratie-eisen voor artsen in het BIG-register. Met de publicatie van het Beoordelingskader is duidelijk welke werkzaamheden kunnen meetellen bij de herregistratie als basisarts.
Lees verder

 

Keizersnede beter bij te vroege bevalling stuitligging
Bij vrouwen met een vroeggeboorte van een kind in stuitligging is een geplande keizersnede geassocieerd met een lagere perinatale mortaliteit (sterfte) en morbiditeit (ziekte/handicap) vergeleken met een geplande vaginale bevalling.
Lees verder

 

Voorlichtingsmateriaal gehoorscreening en hielprik in Arabisch
Bijna de helft van de vluchtelingen in de asielzoekerscentra is afkomstig uit Syrië. In Syrië spreekt het grootste deel van de bevolking Arabisch. De folders met algemene informatie over de screeningen bij pasgeborenen in het Arabisch zijn voor hen te gebruiken.
Lees verder

 

Nieuwe methodiek om overgewicht te voorkomen
Het beeld dat iemand van zijn of haar lichaam heeft, krijgt vorm in de jonge jeugdjaren en wordt beïnvloed door de omgeving, met name door het gezin waarin het kind opgroeit. Mensen met een negatief lichaamsbeeld hebben vaker last van depressies, eetstoornissen en overgewicht.
Lees verder

 

Lareb lanceert Bijwerking App
Bijwerkingencentrum Lareb lanceert de Bijwerking App. De mobiele applicatie kan worden gebruikt om bijwerkingen te melden en om nieuws over bijwerkingen te ontvangen. De app is geschikt voor zowel zorgverleners als patiënten, stelt Lareb.
Lees verder

 

Onderzoek: strenge ouders houden ADHD-kind in stand
Kinderen met ADHD hebben minder kans dat zij over hun stoornis heen groeien als ze langdurig kritische en negatieve reacties van hun ouders krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Florida International University.
Lees verder

 

Symposium Preventie van problematisch gamen: The next level
Het Trimbos-instituut organiseert op 5 april een inspirerende middag over de preventie van problematisch gamen. Nieuwe cijfers, nieuwe interventies en nieuwe ideeën, op dit symposium komen ze allemaal langs.
Lees verder

BREDE JEUGDSECTOR

Oproep ‘Meest invloedrijke persoon publieke gezondheid’
Wie heeft in 2015 het meest betekend in de publieke gezondheid in Nederland? Iemand uit het werkveld? Uit de wetenschap of een ambtelijke organisatie? Politiek of pers? Of juist iemand die buiten de voor de hand liggende terreinen valt? Wie nomineert u voor de 6e verkiezing?
Lees verder

 

Route naar jeugdhulp nog steeds lang, onduidelijk en onaangenaam
Niet weten waar je als ouders terecht kunt, als je de jeugdhulp voor je kind wilt regelen. Veel te lang wachten op een reactie van de gemeente. En je niet gehoord en serieus genomen voelen. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten uit de Jaarrapportage 2015 van de Monitor Transitie Jeugd.
Lees verder

 

Openheid over seks beschermt kind tegen misbruik door familie
Vader, stiefvader, broer en oom. Daders die kinderen seksueel misbruiken zijn vaak familie. Het slachtoffer is gemiddeld 10,4 jaar oud en doorgaans een meisje. Eén op de tien slachtoffers wordt vier jaar of langer misbruikt.
Lees verder

 

ZonMw calls Effectief werken in de jeugdsector
Het programma Effectief werken in de jeugdsector heeft als missie: het vergroten, bundelen en uitdragen van kennis over het bevorderen van de psychosociale ontwikkeling van kinderen en jeugdigen die bruikbaar is voor de sectoren jeugdgezondheidszorg, lokaal preventief jeugdbeleid en/of cliënten op het snijvlak van jeugdzorg/jeugd-ggz/jeugd-lvb.

Lees verder

 

Financiële afsluiting 2015 Wmo/Jeugdwet door ‘finale afrekening’
Het programma informatie voorziening sociaal domein voor gemeenten en zorgaanbieders (ISD) heeft een handreiking ontwikkeld ter ondersteuning van de financiële afsluiting voor Wmo en Jeugdwet 2015. Deze handreiking biedt een toelichting op de pragmatische oplossing van ‘finale afrekening’.
Lees verder

 

Accountants roepen op tot realistische aanpak verantwoording en controle Wmo en Jeugdwet
De NBA, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, heeft in een brief gemeenten en zorgaanbieders opgeroepen de verantwoording en controle Wmo en Jeugdwet pragmatisch op te pakken. Daarbij is hun voorkeur om te komen tot een ‘finale afrekening’, omdat in ieder geval zekerheid ontstaat over de getrouwheid van de zorg-in-natura-bestedingen.
Lees verder

 

Matrix gegevensuitwisseling bij fraude Wmo en Jeugdwet
Gemeenten hebben voor de uitvoering van de Wmo 2015 en de Jeugdwet veel persoonsgegevens van cliënten nodig. Maar welke organisaties mogen gegevens met elkaar delen bij fraudepreventie en naleving van rechtmatige zorg? Hiervoor liet de VNG een matrix maken.
Lees verder

 

POH Jeugd GGZ verbindt huisartsen met sociaal domein
Het inpassen van Jeugd-GGZ in de huisartsenpraktijk kan een verrijking van het zorgaanbod zijn. Dat bleek uit een proef van Huisarts en Zorg in de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Nu komt er een vervolg met een POH jeugd.
Lees verder

 

UIT ACTIZ NIEUWS

Basiscursus CAO VVT: 15 maart en 7 april 2016
ActiZ biedt dit voorjaar twee keer een Basiscursus CAO VVT aan voor leden. In deze basiscursus leert u meer over de CAO VVT arbeidsvoorwaarden en het arbeidsrecht in het algemeen.
 
Cursusgegevens
De cursus duurt een dag en kunt u volgen op 15 maart of op 7 april in Utrecht van 10:00 tot 16:00 uur. De kosten zijn € 200,- per persoon. U kunt direct inschrijven.
Lees verder en inschrijven (alleen voor leden)

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_010